ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Το πιθάρι της φωτογραφίας είναι ένα πιθάρι αποθήκευσης κρασιού. Κατασκευάστηκε από Έλληνα τεχνίτη, κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους, στην περιοχή Κομπολόι ( Λείβηθρα Πιερίας). Αυτή την στιγμή κοσμεί την είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Τα ύψος του είναι στα 2,1 μέτρα , η ανώτερη διάμετρος του είναι 1,5 μέτρα ενώ η διάμετρος στομίου είναι στα 90 εκατοστά. Είναι κατασκευασμένο με κουλούρες και ο χρόνος κατασκευής του εκτιμάται περίπου στον ένα μήνα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Το αυγοειδές σχήμα του, σύμφωνα με την γνώμη των οινοποιών που συνεργάστηκα, είναι το καταλληλότερο για πιθάρι κρασιού, διότι είναι εύκολη η κυκλοφορία του κρασιού στο εσωτερικό του πιθαριού.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ζήτηση, η οποία ξεκίνησε από την Γαλλία, σε πήλινα πιθάρια κρασιού. Η θεωρία μεγάλων οίκων οινοποιίας, είναι ότι το κρασί κατά την αποθήκευση- παλαίωση του δεν πρέπει παίρνει καθόλου αρώματα. Το άρωμα και η γεύση του κρασιού πρέπει να μένει γνήσιο, πράγμα το οποίο δεν επιτυγχάνεται όταν το κρασί παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια. Σε αντίθεση, το πήλινο πιθάρι, λόγο της ουδετερότητάς του μπορεί να διατηρήσει ατόφιο το άρωμα του κρασιού. Επίσης, το πιθάρι έχει την ιδιότητα να διατηρεί τέλεια την θερμοκρασία περιβάλλοντος. Ένα ακόμα πλεονέκτημα του πιθαριού, σε σχέση με άλλα αποθηκευτικά μέσα, είναι η πολλαπλή επαναχρησιμοποίηση του ( μετά από κατάλληλο καθαρισμό) , πράγμα που κατεβάζει κατά πολύ τα έξοδα των παραγωγών κρασιού.

Υπάρχουν τα πήλινα πιθάρια στα οποία γίνεται η ζύμωση και πιθάρια στα οποία γίνεται η ωρίμανση-παλαίωση του κρασιού. Επίσης, οι περισσότεροι οίκοι οινοποιίας προτιμούν μεγάλα πιθάρια, χωρητικότητας 200-250 λίτρων τα οποία τα θάβουν μέσα στο έδαφος, με το στόμιο να προεξέχει από το χώμα (μέσα στα κελάρια), ώστε να αντέχουν την πίεση και το βάρος του κρασιού.

Δυστυχώς, λόγο της μεγάλης ζήτησης, στο εμπόριο κυκλοφορούν απομιμήσεις πιθαριών (τσιμεντένια). Παλαιότερα, μετά την ανακάλυψη της εφυάλωσης, κάποιοι κεραμοποιοί χρησιμοποιούσαν υάλωμα με μόλυβδο (υλικό επιβλαβές για τον άνθρωπο) με σκοπό την αδιαβροχοποίηση των πιθαριών. (προσοχή, στην χρησιμοποίηση τον παλιών πιθαριών )

Έχοντας υπόψη μας όλα τα παραπάνω, η οικογενειακή μας επιχείρηση POTTERY LAB by STAGKIDIS, έχει αφιερωθεί στην κατασκευή πιθαριών με φυσική τεχνική αδιαβροχοποίησης με σκοπό την κάλυψη των αναγκών της ελληνικής κι όχι μόνο ζήτησης. Κύριος στόχος μας , η μέγιστη ποιότητα των πιθαριών κρασιού ώστε να διασφαλίσουμε την ποιότητα και το αυθεντικό άρωμα του κρασιού που αναζητούν οι οινοποιοί.

Με την εμπειρία που απέκτησα μέσω των πειραματικών ερευνών, πιστεύω ότι, το εικονιζόμενο πιθάρι ψήθηκε περίπου στους 800-850 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, βλέποντας το τέλειο σχήμα αυτού του πιθαριού, πιστεύω ότι ο τεχνίτης είχε κατασκευάσει δεκάδες τέτοια πιθάρια μέχρι να δημιουργήσει το συγκεκριμένο πιθάρι.

el