ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Εργαστήρια κεραμικής με τον κεραμέα Ιωάννη Σταγκίδη

Από το 1985 μέχρι και σήμερα ο Κεραμέας Γιάννης Σταγκίδης ασχολείται επαγγελματικά με την τέχνη της Κεραμικής. Ειδικότητα του αποτελεί η κατασκευή κεραμικών αντικειμένων σε τροχό.
Ξεχωριστή θέση στην επαγγελματική του πορεία ενέχει η μετάδοση των γνώσεων του, καθώς για περίπου 30 χρόνια δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της εκπαίδευσης. Συμμετείχε ως εκπαιδευτής σε έξι Ευρωπαϊκά προγράμματα επιμόρφωσης ενηλίκων, λαϊκής επιμόρφωσης καθώς και στο δημοτικό ΙΕΚ Βόλου. Επιπλέον, σημαντική είναι και η συνεισφορά του στο εργαστήριο κεραμικής του κέντρου αποτοξίνωσης ‘ ΙΘΑΚΗ’ .
Τα τελευταία χρόνια της επαγγελματικής του πορείας έχει επικεντρωθεί στον τομέα της έρευνας, αλλά και στην μετάδοση των γνώσεων του. Διοργανώνει μια σειρά από δράσεις όπως Εργαστήρια Κεραμικής (workshops) για αρχάριους και προχωρημένους, μαθήματα χρήσης του τροχού, ομιλίες-ενημερώσεις με θέμα «Η Κεραμική από την Νεολιθική εποχή μέχρι και σήμερα». Επίσης, δραστηριοποιείται στον τομέα του Θεματικού τουρισμού, διοργανώνοντας workshops Κεραμικής 5-7 ημερών σε συνδυασμό με ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως και επισκέψεις σε τοπία φυσικής ομορφιάς. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο παραδοσιακό του εργαστήριο και ο κεραμέας Ιωάννης Σταγκίδης είναι δίπλα στον εκπαιδευόμενο σε όλα του τα βήματα.
Πρωταρχικό του μέλημα είναι η διατήρηση της τέχνης της Κεραμική/Αγγειοπλαστικής στη σύγχρονη εποχή προσελκύοντας όλο και περισσότερο κόσμο, αλλά και η μετάδοση των επί 40 ετών γνώσεων του, που αφορά στην κεραμική από την Νεολιθική μέχρι την σύγχρονη εποχή.

el