ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Η θερμική κατεργασία υλών, όπως ανόργανων και μετάλλων, έδωσε τη δυνατότητα στον προϊστορικό άνθρωπο να δημιουργήσει εργαλεία και σκεύη καθημερινής χρήσης, καθώς και όπλα τα οποία χαρακτηρίζονται από ευχρηστία και αποτελεσματικότητα. Μια μεγάλη κατηγορία υλικών τα οποία παράγονται μέσω της θερμικής κατεργασίας σε υψηλές θερμοκρασίες ανόργανων υλών πλην μετάλλων, είναι τα κεραμικά.

Από τα πήλινα ειδώλια, τους πλίνθους και τα αγγεία που ο προϊστορικός άνθρωπος δημιουργούσε από πηλό χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια του, περάσαμε σε όλο και πιο εκλεπτυσμένες τεχνικές παραγωγής και σε προϊόντα με ποικιλία χρήσεων (δομικά υλικά, αγγεία και δοχεία, διακοσμητικά στοιχεία, έργα τέχνης κλπ) για να φθάσουμε στις μέρες μας στα προηγμένα κεραμικά υλικά, τα οποία χρησιμοποιούνται σε απειρία εφαρμογών στον ηλεκτρισμό, τη δόμηση, το διάστημα, την ιατρική, τις πυρηνικές τεχνολογίες, τις τέχνες κλπ.

Κάθε τόπος και εποχή χαρακτηρίζεται από τις τεχνικές και την τελειότητα των κεραμικών δημιουργημάτων, γι’ αυτό και αυτά χρησιμοποιούνται γενικώς από τους αρχαιολόγους για την ταυτοποίηση και χρονολόγηση ευρημάτων.

Στην εκπομπή των ΦΥΣΙΚΩΝ της Τρίτης 1 Νοεμβρίου 2022, στις 10 μ.μ., ο Φυσικός Σπύρος Α. Κάνουρας θα συνομιλήσει με τρεις ειδικούς επί των κεραμικών όσον αφορά στις ύλες και τους τρόπους ανάπτυξης, παραγωγής και επεξεργασίας των κεραμικών υλικών. Θα συμμετάσχουν ο αφυπηρετήσας καθηγητής του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Ιωάννης Στράτης, Χημικός – Αρχαιομέτρης, ο αφυπηρετήσας καθηγητής του τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Κώστας Σικαλίδης, Χημικός – Κεραμολόγος, και ο πανελληνίου φήμης Κεραμέας – Αγγειοπλάστης Γιάννης Σταγκίδης.

Μπορείτε να βρείτε το συγκεκριμένο επεισόδιο της εκπομπής των ΦΥΣΙΚΩΝ στην πλατφόρμα του youtube ή πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο…

https://www.youtube.com/watch?v=Zpfuw9gV2E8&list=LL&index=2&t=4292s
el