ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 Η μαγειρική τέχνη σε συνδυασμό με την τεχνολογική εξέλιξη έχουν συμβάλει στην επιστημονική πρόοδο της γαστρονομίας. Έχουν επινοηθεί νέες μαγειρικές συσκευές και νέες τεχνικές μαγειρέματος με σκοπό την ανάδειξη ενός ποιοτικότερου πιάτου.

Παρ’ όλα αυτά είναι αρκετοί που υποστηρίζουν, ότι ο παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος είναι ο πιο ποιοτικός. Ένας τέτοιος τρόπος, είναι το μαγείρεμα σε μια παραδοσιακή πήλινη  γάστρα, που με την σωστή χρήση της μπορούμε να αναδείξουμε την γεύση και το άρωμα του φαγητού, δημιουργώντας ένα γευστικό και ποιοτικό αποτέλεσμα.

Η πήλινα γάστρα έχει χρησιμοποιηθεί από τους αρχαίους Έλληνες και άλλους μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς. Οι παλαιοί ξέραν καλύτερα… το μυστικό του μαγειρέματος σε κλειστή πήλινη γάστρα είναι το αργό μαγείρεμα.

Το φαγητό μαγειρεύεται σε σχετικά χαμηλότερες θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να διατηρούνται τα θρεπτικά συστατικά.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της πήλινης γάστρας είναι ότι  το φαγητό ψήνεται ομοιόμορφα, μελώνει και η υγρασία που μένει, στο κλειστό με καπάκι σκεύος, συμβάλει στο ιδανικό μαγείρεμα.

Όπως λένε και όλοι οι υποστηρικτές του slow cooking (τάση-τεχνική μαγειρέματος), ‘Μια καλή πήλινη γάστρα χρειάζεται σε όλες τις σύγχρονες κουζίνες’.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

·         Συνιστάται να ψήνεται το φαγητό σε λίγο χαμηλότερη θερμοκρασία από το κανονικό.

·         Είναι απαραίτητο να γίνεται προθέρμανση του φούρνου μαζί μη την γάστρα (άδεια)

·         Συνιστάται να μην ανοίγεται συχνά το καπάκι της γάστρας γιατί χάνεται η θερμοκρασία και η ανακυκλώμενη υγρασία από το εσωτερικό της.

·         Η γάστρα είναι ιδανική για τα παραδοσιακά Ελληνικά φαγητά.

·         Εάν μαγειρεύεται κρέας θέλει περίπου 3-3,5 ώρες , στην 1,5 ώρα γυρίζουμε το κρέας.

·         Λόγο της υγρασίας στο εσωτερικό της γάστρας και συγχρόνως του αργού ψησίματος, το φαγητό είναι δύσκολο να σας καεί.

·         Η πήλινη γάστρα είναι συμβατή για ηλεκτρικό φούρνο όπως και για ξυλόφουρνο.

·         Η Εμφιάλωση (γυάλωμα) είναι συμβατή με τον Ευρωπαϊκή οδηγία στον Κώδικα Ποτών και Τροφίμων περί οικιακών σκευών που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα.  

el