ΠΙΘΑΡΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ

Η Αγγειοπλαστική είναι μία από τις αρχαιότερες τέχνες. Στην Ελλάδα, η κεραμική τέχνη συμπληρώνει 8000 χρόνια, με τα πρώτα κεραμικά ευρήματα να βρίσκονται στην Κρήτη της Νεολιθικής περιόδου, περίπου το 6000 πχ.


Οι άνθρωποι, που έζησαν στην Προϊστορική εποχή, για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες κατέφυγαν στην χρήση δύο υλικών, τα οποία έβρισκαν σε αφθονία, τα αργιλοχώματα και το νερό. Με την πρόσμιξη αυτών των δυο υλικών δημιουργούσαν τον πηλό. Με την εμπειρική γνώση που απέκτησαν, την καύσιμη ύλη και τον πηλό, κατασκεύαζαν κεραμικά αντικείμενα, για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Κατασκεύαζαν, μικρά κεραμικά σκεύη για οικιακή χρήση και μεγάλα κεραμικά πιθάρια, κυρίως για αποθηκευτικούς λόγους.


Στα πιθάρια, κυρίως αποθήκευαν την τροφή τους- τα σιτηρά τους, το νερό-το κρασί τους, το φυτικό ή ζωικό λίπος.


Το πλεονέκτημα των πιθαριών ως αποθηκευτικός χώρος έγκειται στη στιβαρή κατασκευή τους, η οποία απέτρεπε τα τρωκτικά και άλλα ζωύφια να εισέλθουν εντός των πιθαριών. Επίσης, τα πιθάρια διατηρούν τέλεια τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, και δυνάμει του σημείου τοποθέτησής τους, πραγματοποιούταν και η κατάλληλη συντήρηση του περιεχομένου τους, πρακτική η οποία μπορεί να ομοιάζει με τη σημερινή των ψυγείων. Από την άλλη πλευρά, όμως, υπήρχε μια σημαντική δυσκολία στην αποθήκευση των υγρών. Τα πιθάρια έχαναν μέρος του αποθηκευμένου υγρού από τους πόρους των τοιχωμάτων, οπότε υπήρξε η ανάγκη αδιαβροχοποίησης.


Ένας τρόπος αδιαβροχοποίησης, τον οποίο χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι, ήταν η επάλειψη των εσωτερικών τοιχωμάτων του πιθαριού με ρετσίνι Πεύκου ή μελισσοκέρι (κερί της μέλισσας).
Τα τελευταία χρόνια, λόγω της μεγάλης ζήτησης για Πιθάρια Κρασιού, επικεντρώθηκα στην συλλογή πληροφοριών και δεδομένων, όπως επίσης και σε πειραματισμούς στην αδιαβροχοποίηση των πιθαριών.


Σε συνεργασία με τρία οινοποιία της Βόρειας Ελλάδας πειραματίστηκα στην επίτευξη του αδιάβροχου, των πιθαριών, με ειδικά αργιλοχώματα.


Έχοντας κατά νου την νέα τάση ωρίμανσης κρασιού σε κεραμικά πιθάρια, εφαρμόζω στα πιθάρια που κατασκευάζω, μια πρωτοποριακή φυσική τεχνική αδιαβροχοποίησης, η οποία προέρχεται από την Νεολιθική εποχή, με σημαντικά αποτελέσματα.


Η κατασκευή χειροποίητων Πιθαριών για Ζύμωση και Ωρίμανση κρασιού, σε μεγάλη παραγωγή, είναι ο στόχος της οικογενειακής μας επιχείρησης Pottery Lab By STAGKIDIS.

el